Cele mai frumoase lucruri vin pe neasteptate si sunt cu atat mai surprinzatoare pe masura ce le prinzi gustul si le descoperi. Iar atunci cand esti convins ca vei avea un concediu monoton intr-o pensiune unde cu greu vei gasi ceva de facut, tocmai atunci lucrurile din jur iti acorda rolul de personaj intr-o tura de documentare geografica.
Nu mai era nimic de facut, scena era pregatita, bagajul facut asa ca urc in masina pentru un drum ce totaliza 200 km pana in Moieciu de Jos, sat aflat intre masivele Piatra Craiului si Bucegi.
Descoperim la destinatie o pensiune cocheta cu spatii de relaxare pentru adulti si de joaca pentru cei mici. Pret de cateva zile am fost singurii turisti cazati asa ca ne-am putut odihni in voie.
Dar cum calatorului ii sade bine cu drumul, ne trezim dupa un somn revigorant de pranz cu gandul de duca. Incercam sa abordam drumul judetean spre Cheile Gradistei. Incercarea a fost zadarnicita de drumul prost, asa ce ne intoarcem la pensiune nu inainte de a fura dupa-amiezii cateva cadre.
ZIUA 2 (Castelul Bran)
Desemnam micul dejun ca moment al zilei in care ne planificam destinatia. Aveam cu noi harta muntilor Piatra Craiului, care includea si o harta rutiera pe coperta, ce ne-a servit ca ghid orientativ pentru niste picioare dornice sa oboseasca un pic.
Hotaram sa incepem vacanta usor, cu o vizita la Castelul Bran situat la vreo 2 km de Moieciu de Jos. Ne intalnim aici cu multi copii neastamparati veniti cu scoala si multi turisti straini, ce par incantati ca si noi de ceea ce vad.
ZIUA 3 (Satul Pestera)
Din Moieciu de Jos urcam cateva serpentine spre satul Pestera, loc unde ne abandonam masina si o luam incetisor la pas spre Pestera Liliecilor. Pe drum, nu pot sa nu remarc ca ne aflam pe un traseu turistic marcat cu cruce rosie ce duce pana in zona La Table prin Valea cu Pietre si Saua Joaca. Traseul pare tocmai bun pentru ciclism montan.
Pe drum reusim sa ne facem si un prieten, care ne urmeaza cu devotament peste tot.
O luam pe un drum laturalnic spre pestera, urmati de micul si blanosul nostru prieten care cauta in permanenta umbra.
ZIUA 4 (Cetatea Rasnov si Prapastiile Zarnestilor)
Ziua a patra ne gaseste un pic mai indrazneti. La fel ca si in zilele precedente parasim pensiunea imediat dupa micul dejun. Destinatia noastra este Rasnov. Ne deplasam pe drumul cu pretentii de drum european E574, care este plin de petice, fapt ce-ti lasa mereu impresia ca ai facut pana.
Lasam masina jos in vale si incepem urcusul spre cetate. Cei mai comozi dintre vizitatori opteaza sa urce cu trenuletul delec confortabil pe piatra cubica.
In interiorul cetatii personaje medievale fac deliciul copiilor. E un loc extraordinar si sper sa se faca eforturi de conservare si restaurare in continuare. Cetatea este plasata pe o veche asezare dacica si cu atat mai mult isi merita cunoscut trecutul.
Orasul Rasnov vazut din cetate |
In cetate exista un turn de veghe din care se poate vedea foarte bine atata masivul Piatra Craiului cat si masivul Bucegi.
Vedere spre Piatra Craiului |
Vedere spre Bucegi |
Ne incheiem ziua in Prapastiile Zarnestilor cu putin timp inainte ca ploaia si fulgerele sa se dezlantuie, intr-o atmosfera calma de nori pufosi si miros placut de brad.
ZIUA 5 (Pestera Fundata sau Pestera Valea Cetatii Rasnov)
O prezenta statornica de milenii, nestiuta de nimeni pana in 1940 si explorata doar de speologi sau aventurieri pana in decembrie 2010, pestera Fundata ne primeste pe o ploaie torentiala sa ne dezvaluie secretele. Denumirea a fost schimbata intrucat majoritatea turistilor mergeau in trecut spre localitatea Fundata care este exact in directia opusa.
Asezata la iesirea din orasul Rasnov, pestera are spatiul de vizitare amenajat in cele mai mici detalii. Jos in vale este amenajata o parcare.
Vizitarea pesterii presupune urcarea unui drum forestier de 850 m pe drum pietruit, prevazut cu cosuri de gunoi de o parte si de alta a drumului si cu toalete publice. Valea joasa, malurile inalte si padurea deasa de foioase de o parte si de alta a vaii creaza un spatiu ireal. Chiar insasi casa de bilete arata ca o casuta din poveste.
Accesul in pestera se face doar in prezenta unui ghid, asta fiindca in trecut turistii au facut ravagii. Stalactite rupte ce zaceau pe podea au fost reconditionate, camioane de gunoaie au fost adunate. Costul total al reamenajarii pesterii a ajuns undeva la 300.000 de euro. Aici, in pestera Fundata, in fiecare sambata are loc un concert de muzica clasica asta fiindca spatiul are o acustica deosebita, nu necesita statii de amplificare si nici nu afecteaza peretii si tavanele pesterii.
In final nu pot sa spun decat ca in cautarea autohtonului ne-am intalnim cu surprinzatorul locurilor. Si aventura abia incepuse,